top of page
Search
  • JT

11: Tma a samota. Nový level cesty k sobě


Jsem sama. Úplně sama. Určitě to každý znáte. Jste sami doma, je ticho nebo vám hraje televize či rádio. Máte čas na sebe a máte čas hodně přemýšlet. Ale co když by se vaše samota posunula ještě maličko dál… Nad čím byste v té chvíli přemýšleli?

IMG: východ měsíce / Rjupnafell

Když jste sami, je zajímavé, pozorovat stav vaší mysli, a to, jak jste tento stav schopni ovlivňovat. Síla mysli je opravdu velká a vy s ní můžete celkem svobodně pracovat. Záleží, co si opravdu přejete. Jakou roli v daný moment chcete hrát.

Co vlastně znamená být sám a proč je toto slovo takový strašák pro nás lidi? Existují různé druhy samoty. Samota někdy léčí a někdy ubližuje. Někdy vás posouvá dál a nebo paralyzuje. Jedno je ale jisté, vždycky jste v ten okamžik VY, kdo se s danou situací musí vypořádat nebo ji přijmout.

Jaká je samota na Islandu?

Nevím, jak jinde, ale tady, ve Volcano Huts je to hodně intenzivní. Zvláště, když jste tu opravdu sami, přes noc. V létě by to bylo úplně jedno, ale teď je zima a islandská tma je v mých zkušenostech úplně jinou tmou než, kterou znám z Evropského kontinentu. „Tady je tma, které se můžete až dotknout.“

Zůstat ve Volcano Huts, přes noc, úplně sama nebyla úplně moje volba. I když jsem si to svou myslí i tak trochu zavinila. Pozor na to, co se vám „honí hlavou“. Mohlo by se to velmi rychle vyplnit. Souhrou nešťastných událostí a „náhod“ (pz.: na náhody nevěřím, proto jsem použila „“) jsem se tu v pátek ocitla sama. Zákazníci z bbq oběda odjeli a taky i můj kolega. Druhý kolega byl tou dobou v Reykjavíku. Takže, challenge začíná… jsem zvědavá, jaké to bude.

IMG: Volcano Huts / Thórsmork / Tindfjallajokull

Počasí ten den bylo opravdu ošklivé a řeka stoupla nad hranici 140cm. Což znamenalo, že se sem jen tak nikdo nedostane. Pokud ano, byl by to blázen (máme tady takové :D). Ještě bych doplnila malou informaci, že zůstat zde sama znamená, že jsem byla jediný člověk s celém údolí a nejbližší lidi byli 20 km daleko, za řekami.

Byla to dlouhá noc. Vítr foukal dost silně a hodně pršelo. Nemohla jsem spát. Co v tu chvíli dělat? Zalezla do staff house hned po setmění, zkoukla jsem 3 seriály Norsemen(a) a… byla potichu. Nejhorší, co se vám v tu chvíli může stát je, že zapnete svou představivost. Takže takhle ne, v žádném případě… V takové chvíli bych mohla psát i scénáře na nejlepší hororová témata v historii, haha. Takže co s tím? Práce se svou myslí. No, taky trochu vína pomůže (za tuhle radu díky Jaňuli, která mi tu noc dala jasné instrukce… nalít víno a rozsvítit světla). Důležitou informací, která mi tu noc pomohla, byla pozitivní mysl. Přesvědčila jsem sama sebe, že jsem v naprostém bezpečí a moc dobře vím, že nikdy nejsem sama. Nikdy. Takže je to všechno o rozhodnutí, jak svou samotu chci prožívat. Chci se trápit a prožít celou noc ve strachu a děsu nebo chci zklidnit svou mysl a tělo tak, aby mě podpořilo?

Když se bojíte, je to zvláštní stav. Jste totiž, konečně, přítomní a totálně vědomí ve svém těle. Spojení mysli a těla vám dokáže zbystřit všechny smysly. Dost zajímavý stav. Když nad tím tak přemýšlím, je to vážně fascinující. Jen se naučit, jak analyzovat, co vám vaše tělo v tu danou chvíli říká.

IMG: Thórsmork / Valahnúkur / Silvestr 2018

Takže co je strach?

Můj strach je dost často spojen s intuicí. Tu noc to byl ale strach jiný. Takový, který vyvolává moje představivost a takovéto „Co kdyby“. No, co kdyby? Co by se jako mělo stát? Nejsem první, ani poslední, kdo tu byl přes noc sám. Nepříjemné to je, ano… ale proč zrovna dnes by se mělo stát něco hrozného, když jindy ne. To už by byla hodně silná "objednávka" katastrofy nebo neštěstí, a to není snad ani možné.

Co je horší?

Přemýšlela jsem nad tím, co je horšího. Být opravdu, fyzicky, sama nebo žít s někým, žít nějaký život, chodit mezi lidi a zároveň se cítit sama? Teď už můžu říct, že obojí jsem zažila a jednu věc mám v hlavě srovnanou. Radši budu někde sama, s tím, že plně vím na čem jsem, než být s někým jen proto, že „sama“ být nechci či neumím. To se mí zdá jako daleko silnější samota nebo osamění. Tohle je ale věc každého a každý má právo se rozhodnout sám, nezávisle na tom, co si okolí myslí.

 

Všechny fotografie použité v tomto článku jsou mým majetkem a vztahují se na ně autorská práva. Není povoleno je používat bez svolení autora. Děkuji za pochopení.

136 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page