top of page
Search
  • JT

13: Jezdíš, jezdím, jezdíme... čím a kde?


Kdyby mi někdo před třemi roky řekl, že budu jezdit Land Roverem, zasmála bych se. Kdyby mi někdo v té době řekl, že budu tím superjeepem projíždět řeky, nevěřícně bych kroutila hlavou. Kdyby mi někdo řekl, že dokonce zapadnu do sněhu a budu se vykonávat lopatou (několikrát), že zapadneme do ledu na 4 hodiny a nebo, že budu chodit do školy, abych mohla řídit náklaďák a malý autobus, zavolala bych rovnou chocholouška...

Takže hezky popořadě.

Když jsem poprvé projížděla řekou, byla jsem na Volcano Huts necelý měsíc. Byl to děs a zábava dohromady. No, a co jsem se od té doby naučila? Především nepanikařit, sledovat tok a povrch řeky. Jak se vlní nebo jak rychle teče. Vše vám dává informace, co se skrývá pod hladinou. Je ale pravda, že vás řeka dokáže hodně překvapit, protože je například hlubší než tušíte.

Když chcete jet do Volcano Huts v létě, je to podstatně jednodušší než na podzim nebo v zimě. Správa silnic cestu pravidelně, v květnu, opraví a upraví také koryta řek. Cesta je sem F249 a je značená “immpasable” celoročně. Už proto, aby byly odrazeni řidiči, kteří mají menší auta a nebo si na to prostě netroufnou. Každý rok tu máme nespočet zničených a utopených aut a škody jsou pak ve výši nového auta. V roce 2018 jsme zde měli i smrtelnou nehodu a to prostě nechcete.

Zajímavé je, že když vjedete do řeky a něco se stane s autem, nikdy vám to nikdo nezaplatí, i kdybyste měli to nejdražší pojištění. Řeka totiž není silnice. Pokud jsem vás ale ještě pořád neodradila tak, pamatujte na pár zásad až se budete řítit do vody. Neměli byste mít zapnutý pás a ideálně stáhněte okénka. Především u nových aut s elektrickým ovládáním oken. Měli byste mít 4x4 a zařazeno na low gear. Nejeďte zbytečně pomalu, ale taky ne příliš rychle. Měli byste být v klidu a nepanikařte. Nešlapejte na spojku. Jeďte s proudem, diagonálně a pokud možno v místě, kde je řeka nejširší a povrch se vlní. Kde je příliš klidná voda je s velkou pravděpodobností písek, do kterého zapadnete, i když je voda jen do půlky látek. A tak dále...

Došlo to tak daleko, že jsem v létě 2019 jezdila čím dál víc a poté padlo zásadní rozhodnutí. Budu dělat školu, abych mohla řídit komerčně.

Meirapróf

Co to je a proč to dělám? Je to škola, autoškola. Původní plán byl udělat si “Taxi licenci”, abych mohla řídit komerčně. Tento kurz se koná 2x ročně, v angličtině a trvá několik týdnů. Umět Islandsky, bylo by to jen na 14dní, možná i kratší. No, islandština je taky na seznamu, ale až v létě. Tak dlouho jsem kombinovala různé varianty, že jsem nakonec skončila s tím, že si nedělám “Taxi licenci”, ale rovnou C a D1. Nevěříte? No, já taky ne... ale vážně... děje se to a já, snad, budu mít nový řidičák už za měsíc.

Co to všechno obnáší?

Především hodně peněz a času. Paradoxně strávím víc času v učebně než za volantem. 1) musela jsem zažádat o islandský řidičák. Ten už mám. Fotku neukážu, je příšerná. Budete mi muset věřit, haha.

2) Projít první částí školy, zakončenou školním testem - splněno

3) projít kurzem první pomoci - splněno

4) projít kurzem taxi/bus, zakončeno testem - splněno

5) projít kurzem C a D1 - technika a teorie - zakončeno dalším testem

6) dojít si k doktorovi - splněno - málem mě odfoukl Dennis a musela jsem se až držet keře, aby mě to nesmetlo... ale mám to. Slepá nebo barvoslepá nejsem, můžu řídit.

7) projít státní zkouškou

8) jízdy na C i D1 a splnit praktickou zkoušku z obojího.

No a pak, huráááá, bude ze mě grafik designér/kreslíř/manažerka/housekeeper/kuchař/truck-bus-superjeep driver!!!!

Takže už žádného chocholouška nikomu nevolám, je to pravda. Neskutečné se stává skutečným.

Jednou si ze mě kolegyně dělala srandu, že budu časem řídit úplně všechno... směju se tomu.

Kdyby někdo z Islandu měl nutkání si udělat nějakou zajímavou řidičskou licenci, tady jsou odkazy na úřady a můžu poradit se vším:

http://meiraprof.is/ - škola

Jediná škola na Islandu, která dělá tento tip kurzů v angličtině.

https://www.syslumenn.is/embaettin/embaetti-og-umdaemi/syslumadurinn-a-hofudborgarsvaedinu/

úřad, kde si vyřídíte změnu řidičského průkazu. Jediné, co potřebujete je vaše fotografie, pas a kennitala. No a 8.000 isk. Všechno za vás vyřídí s českými úřady. Dodací doba je cca 2měsíce a nikdo vám neřekne, kdy si přesně vyzvednout nový řidičák, to si musíte pohlídat sami.

https://www.frumherji.is/

tady budete psát státní test. Musíte ale nejdřív splnit školní test, dojít si k doktorovi a všechny potřebné papíry odevzdat na Sýslumadurinn


151 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page